Węgry to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Wino węgierskie i jego historia sięga początków XVIII wieku. Najpopularniejszym regionem, w którym produkuje się wino węgierskie, jest Tokaj (w 2002 roku został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO). W przeszłości wino węgierskie było w Polsce niezwykle popularne, a i w samym Tokaju bez trudu można znaleźć różne polonica. W tym regionie wino węgierskie tworzy przede wszystkim niepowtarzalny klimat, który sprzyja rozwojowi pleśni szlachetnej na winogronach. Dzięki czemu istnieje szansa na stworzenie jednych z najwybitniejszych win szlachetnie słodkich na świecie. W tokajskich piwnicach jest też pleśń, rozwijająca się nie tylko na ścianach, lecz także na butelkach, która powoduje, że wino węgierskie może długo dojrzewać bez ryzyka utraty jakości. Króluje odmiana furmint na przeszło 3 tys. ha, tworząca zarówno wytrawne, słodkie, jak i musujące wino węgierskie.