Uwielbiana przez wielu whisky powstaje głównie ze słodu jęczmiennego i dojrzewa w dębowych beczkach, dzięki czemu nabiera złocistego koloru. Jej ojczyzną jest Irlandia, a wynalazcami mnisi, którzy już w VII wieku produkowali whisky w celach leczniczych, nazywając ją wówczas wodą życia (z łac. aqua vitae). Z czasem zaczęto przeinaczać nazwę na "uiskie", "usky", aż w końcu na współcześnie brzmiącą nazwę "whisky" lub "whiskey". Dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii zaczęto produktować whisky w innych krajach świata (Szkocji, Stanach Zjednoczonych czy Japonii) za pomocą nieco odmiennych metod. Whisky szkocka czy irlandzka leżakuje min. 3 lata, zaś amerykańska 2 lata. Whisky można podzielić na wiele rodzajów ze wględu na sposób wytwarzania. Malt whisky tworzy się ze sfermentowanego zacieru ze słodu jęczmiennego, zaś grain whisky z jednego rodzaju zboża (innego niż jęczmień). Single malt whisky powstaje w jednej, konkretnej destylarni, a single cask z jednej beczki. Są także whisky mieszane, czyli blended: blended malt powstaje z kilku single malt whisky, zaś blended whisky z kilku różnych whisky.