Wina chilijskie w Polsce nie cieszą się taką popularnością, jak wina europejskie – i wielka szkoda! Wino z Chile swoją wysoką jakość zawdzięcza nowoczesnemu winiarstwu, co doceniają miłośnicy wina na całym świecie: Chile jest bowiem największym eksporterem wśród krajów latynoamerykańskich. Wina chilijskie powstają na rozgrzanej południowym słońcem żyznej glebie. W kraju wyodrębnionych jest osiem głównych ośrodków winiarskich, podzielonych na trzy wielkie regiony: Aconcagua i Casablanca, Dolina Centralna oraz region południowy. Winnice, w których rodzi się wino z Chile, rozciągają się na terenach od ok. 400 km na północ od Santiago i do 650 km na południe od stolicy. To olbrzymi obszar, ale nowych miejsc pod uprawę winorośli na wina chilijskie szuka się nieustannie. Producenci przenoszą swoje uprawy coraz wyżej, poszukując nowych możliwości i lżejszej stylistyki. Wino z Chile tworzą dziś zarówno wielkie winnice (siedmiu producentów kontroluje 55% winiarstwa chilijskiego), jak i te niewielkie, szukające swojej drogi.