Nasze wina i inne alkohole są zauważane i doceniane przez media, sommelierów i winnych ekspertów. Na ich temat powstają recenzje i artykuły. Jesteśmy z tego dumni i każdego dnia staramy się działać tak, by tematów do wzmianek na temat asortymentu Fine Wine nie zabrakło!
Media
Na pytania związane z modą na "bąbelki" odpowiada sommelier Krzysztof Sułek.
Wino zdecydowanie najbardziej ułożone, o najelegantszej strukturze aromatów (..) Jedwabista tanina, przenikliwa, autentyczna, esencjonalna kwasowość. Wino przemawia własnym głosem i przekonuje!
Te dwa musiaki bardzo się od siebie różnią. Czyli – każdy znajdzie coś dla siebie, a o to przecież chodzi.
Recenzja win w różnym stylu z trzech kontynentów: Afryki, Australii i Europy. Methode Cap Classique, czyli wino musujące wytwarzane metodą klasyczną w RPA, Soave w wersji turbo i klasyka z Barossy, czyli blend GSM.
Pinot od Undurragi zaskoczył mnie swoją elegancją, równowagą, i świetnej jakości taniną oraz owocem. To dyskretne, a jednak pełne smaku wino. Wszystko jest na swoim miejscu. Świetna rzecz za dobre pieniądze. Brawo!
Sprawdź jak nasze szampany z domu Gardet ocenił Wojciech Bońkowski – Master of Wine.
Po ocenionych winach można przypuszczać, że znajdą się tam też inne ciekawe pozycje. Z ciekawością będziemy obserwowali rozwój Fine Wine Selection.
Dlaczego w starożytności i średniowieczu do wina dodawano ołowiu, jak pito wino za czasów Medyceuszy i czy w Polsce można dostać stare wino z tysiącletnią tradycją? Krzysztof Sułek zna odpowiedzi na te i inne pytania.
Znakomicie było przypomnieć sobie o Australii za sprawą powyższych win, które wypadły naprawdę świetnie.
"Jeśli jesteście na etapie odkrywania świata win premium lub szukacie nowych etykiet tej kategorii, to wypróbujcie ofertę Fine Wine Selection, która z pewnością wzbogaci wasze doświadczenia degustacyjne."
"Super mineralność, całość zwieńczona długą, charakterną końcówką, dającą czas na dodatkową kontemplację."
Czy "zielony listek" na etykiecie wystarczy, by wino było ekologiczne? Dlaczego dobrą winnicę rozpoznasz po tym, że w niej bzyczy i dlaczego wino z Rumunii czasami bywa lepsze od tego ekologicznego z Nowej Zelandii - na te pytania odpowiada sommelier Krzysztof Sułek.
Sprawdź jak redakcja portalu oceniła nasze BIBy: Borga Merlot i Juan Gil Shania Monastrell oraz White Blend.
Tym razem ocenie recenzentów poddane zostały dwie butelki od producenta Waimea: Riesling oraz Pinot Noir. Sprawdź, jak się spodobały.
"Winny Luwr" za 60 mln dolarów, piwnica w Monte Carlo i wielka słabość prezydenta USA, czyli 6 tajemnic na temat WINA, które zdradza Krzysztof Sułek, wybitny sommelier z Fine Wine.
Nie nie robi człowiekowi tak dobrze, jak drobne bąbelki rozbijające się o podniebienie, uderzające delikatnie do głowy swoją pienistą radością.
Recenzja win Undurraga T.H. Chardonnay Limari i Bodegas Morca Godina Campo de Borja DO. Zachęcamy do lektury!