Tempranillo to najważniejszy szczep Hiszpanii. Tempranillo najczęściej uprawia się w regionie Rioja i Ribera del Duero. Nazwa tempranillo pochodzi od hiszpańskiego słowa "temprano", czyli "wcześnie" i nawiązuje do wczesnego dojrzewania wina. Hiszpańskie wina tempranillo są często klasyfikowane ze względu na czas i sposób ich dojrzewania: - Roble lub Tinto: bardzo krótki kontakt z beczką lub jej brak - Crianza: od 6 do 12 miesięcy leżakowania w beczce - Reserva: od 1 do 2 lat leżakowania w beczce - Gran Reserva: od 2 do 4 lat leżakowania w beczce Tempranillo jest bardzo taniczne i aksamitne w smaku. Młode wina charakteryzuje aromat bardziej owocowy (czereśnia, malina, figa), a im dłużej leżakują w beczce, tym bardziej wyczuwalny staje się tytoń czy skóra. Tempranillo jest winem uniwersalnym, ale szczególnie pasuje do dań mięsnych.