Choć Stany Zjednoczone ciągle nie są najpopularniejszym kierunkiem wycieczek wśród enoturystów, z pewnością na wina z USA warto zwrócić uwagę. USA to pod względem ilości produkowanego wina czwarty kraj na świecie! Zdecydowanie najwięcej butelek wina z USA powstaje w gorącej Kalifornii, gdzie są naprawdę niezłe warunki do uprawy winogron: winogrona dojrzewają w ciepłym powietrzu i wilgoci oceanu. Do najbardziej znanych regionów winiarskich należą zdecydowanie Napa Valley i Sonoma Valley. Ale nie tylko w Kalifornii produkuje się wina amerykańskie: również w stanie Nowy Jork, Waszyngton, Oregon, Teksas. Jeśli interesują Cię amerykańskie wina białe, postaw na chardonnay i rieslinga. Wolisz czerwone wina? Ameryka słynie z cabernet sauvignon, pinot noir czy zinfandel. I zwłaszcza na zinfandel z USA warto zwrócić uwagę. Amerykańskie wina słyną bowiem z bogatych nut zapachowych i pełnego bukietu, dlatego wybierając się do restauracji po prawdziwie amerykańskiego burgera, zamów kieliszek amerykańskiego zinfandela.