Riesling to jeden z najbardziej popularnych białych szczepów na świecie (obok sauvignon blanc i chardonnay). Za winiarską ojczyznę tego szczepu uważa się Niemcy – riesling uprawiany jest tutaj znacznie częściej niż np. we Francji, Włoszech czy Austrii. Wino riesling słynie ze swojej kwasowości, ale zakochają się w nim również ci, którzy szukają owocowych aromatów. Młody riesling uwalnia nuty agrestu i jabłka, a także marakui, brzoskwini czy melona. Wybierając wino riesling, zwróć uwagę na etykietę. Ze względu na specyfikę zbiorów wino riesling można podzielić na trzy rodzaje: Kabinett, czyli z klasycznych zbiorów, Spätlese, czyli z późniejszych zbiorów (bardziej słodkie) oraz Auslese, czyli z bardzo dokładnych zbiorów gron, które mogą być dotknięte szlachetną pleśnią i dzięki temu uwalniać nowe aromaty. Wino riesling określa się też mianem trocken (wytrawne) lub feinherb (półwytrawne). W kuchni wytrawny riesling najlepiej łączy się z rybami, kurczakiem, owocami morza i warzywami, zaś bardziej słodki – z daniami azjatyckimi.