W Afryce wielką różnorodnością mogą pochwalić się nie tylko pejzaże, ale przede wszystkim wina z RPA. Szczepy, które tworzą wina z Afryki, potrafią oczarować aromatycznymi kwiatami, mocnymi owocami, a nawet pikantnym smakiem. Białe wina z RPA reprezentuje przede wszystkim odmiana chenin blanc, ale także colombard, sauvignon blanc czy chardonnay. Czerwone wina z Afryki to głównie cabernet sauvignon oraz syrah w bardzo szerokiej gamie stylistycznej: od bogatych swą intensywnością, po pikantne i przyprawowe. Wina z RPA mają jednak swoją światową wizytówkę, charakterystyczny znak rozpoznawczy: odmianę pinotage, czyli krzyżówkę pinot noir i cinsault stworzoną właśnie w tym kraju. Ten reprezentant wina z RPA łączy w sobie soczystość owocu z czekoladą, przyprawami i nutami tytoniu. Co ciekawe, wina z Afryki zajmują obecnie ósme miejsce w światowej produkcji z przeszło czteroprocentowym udziałem.