Rozgrzana słońcem ziemia Półwyspu Iberyjskiego i tutejszy klimat rodzą wspaniałe wina hiszpańskie. W Hiszpanii znajduje się przeszło 60 okręgów winiarskich! Pierwszeństwo w sławie zyskały wina hiszpańskie z regionu Rioja, które cieszą się niezmienną estymą wśród miłośników wina na całym świecie. Swą pozycję na podium utrzymuje również wino hiszpańskie z regionu Ribera del Duero. To doskonała czerwień, z którą wielu kojarzy Półwysep Iberyjski. Lecz i biel ma tu swoje małe ojczyzny, jak chociażby region Rueda, w którym wina hiszpańskie docenia się za niebywałą przenikliwość. A w wersji szlachetnych bąbelków prym wiedzie cava – wino hiszpańskie wytwarzane metodą wtórnej fermentacji w butelce (to z niego słynie Katalonia). Coraz większe uznanie zyskują wina hiszpańskie z mniejszych, bardzo ciekawych denominacji, jak chociażby Jumilla, Calatayud, Utiel-Requena czy Almansa. To przyszłe gwiazdy na firmamencie iberyjskiego winiarstwa. Tworząc wino hiszpańskie, producenci sięgają zarówno do endemicznych odmian, jak i kosmopolitycznych szczepów – i interpretują je z gorącym temperamentem. Pośród odmian białych wina hiszpańskiego szczególnie należy wymienić szczepy viura, verdejo, malvasia i garnacha blanca. Przy tworzeniu win czerwonych używane są m.in. grona odmian tempranillo, graciano, monastrell i garnacha tinta. Hiszpańscy producenci chętnie sięgają w procesie produkcji po beczki dębowe, by starzone w nich wina hiszpańskie były bardziej kompleksowe.