Gruner veltliner to bez wątpienia jeden z najsłynniejszych szczepów Austrii, a dokładniej – regionu Wachau. Gruner veltliner wyróżnia się lekko pikantnym smakiem (niektórzy zauważają podobieństwo do białego pieprzu), kwasowością i uniwersalnością. Winiarze mogą wyprodukować z gruner veltliner zarówno młode, proste wina, jak i bardziej złożone ze zdolnością do leżakowania. Z aromatów, które można wyczuć w gruner veltliner, warto wyróżnić owoce, takie jak jabłka, grejpfruty, limonki czy gruszki. Jeśli gruner veltliner dojrzewał w dębowej beczce, z pewnością będzie można w nim wyczuć aromat orzechów brazylijskich czy śmietanki. Gruner veltliner to wino ze sporym potencjałem, niezwykle ciekawe w foodpairingu. Pasuje szczególnie do miękkich serów, cielęciny, ryb (np. halibuta), grillowanych szparagów, karczochów oraz sałat.