Województwo Małopolskie może pochwalić się najstarszymi w Polsce tradycjami winiarskimi. To w Krakowie odnaleziono nie tylko ślady świadczące o imporcie wina w czasach rzymskich ale też ślady uprawy winorośli, datowane na połowę X wieku. W średniowieczu uprawa winnic była niemal powszechna co potwierdzają choćby nazwy starych miejscowości, przysiółków czy wzgórz m.in. Winnica, Winiary, Moszczenica
Małopolska charakteryzuje się dużą różnorodnością zarówno siedliskową jak i mikroklimatyczną. Uprawie sprzyja urozmaicona krajobraz z dużą ilością dobrze nasłonecznionych stoków. Są też i regiony o cieplejszej charakterystyce jak choćby okolice Tarnowa. Bogactwo różnorodności gleb, znaczne wysokości nad poziomem morza czy wyjątkowość siedlisk na Jurze sprawia, że Małopolska jawi się jako prawdziwa mozaika, rozdrobnionych zazwyczaj winnic z łącznym areałem wynoszącym ponad 100 ha upraw.