Valpolicella słynie przede wszystkim z produkcji czerwonych win, które cechuje złożoność smaków i aromatów, z nutami czerwonych owoców, przypraw, a czasem nawet czekolady i kawy, w zależności od metody produkcji i długości leżakowania.
Denominacja założona w 1968 roku, obejmuje całe pogórze okolic Werony w 14 gminach na obszarze prawie 9000 ha. Tutaj winiarstwo rozwijało się już w epoce etruskiej w VII w p.n.e.
W zależności od położenia - czy to będą stoki, lekkie pagórki, równiny dolin - region wyróżnia się dość sporym zróżnicowaniem gleb. Od aluwialnych i mocno wapiennych w dolinach rzecznych i potokowych po nawet wulkaniczną glebę na stokach.
Klimat jest w większości kontynentalny, ale bywają mikroklimaty bliżej jeziora Garda, które mają wybitne cechy śródziemnomorskie. Temperatury są determinowane przez wpływ Gardy, oraz wiatry zwłaszcza ciepły sirocco. Odmiany winorośli to corvina, corvinone, rondinella i w niewielkiej ilości forselina, negrara i oseleta.