Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG, rozciągające się na wzgórzach Wenecji Euganejskiej, zapewnia jedną z najbardziej ekskluzywnych interpretacji prosecco. Każda butelka przynosi świeżość i elegancję, a jakość tego wina potwierdza jego prestiżowy status DOCG.
Malownicze wzgórza położone między miastami Conegliano i Valdobbiadene od wieków stanowią centrum produkcji prosecco. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli pojawiły się już w XVIII wieku, a lokalne metody produkcji doskonalono przez pokolenia, nadając dzisiejszemu prosecco jego wyjątkowy charakter.
Strome, wapienne wzgórza, na których rosną grona glera, w połączeniu z umiarkowanym, wilgotnym klimatem, tworzą doskonałe warunki do produkcji delikatnych, musujących win. Dzięki dużemu nasłonecznieniu oraz chłodnym powiewom od Alp winogrona dojrzewają, zachowując świeżość i wysoką kwasowość.
Główna odmiana, glera, nadaje winu lekkość oraz przyjemne, owocowe nuty, w tym zielone jabłko, gruszkę i cytrusy. Delikatne, eleganckie bąbelki dodają wyrazistości, co sprawia, że wino idealnie nadaje się na różnorodne okazje. Produkuje się tu różne style – od extra dry po brut, co daje szeroki wybór. Prosecco z tego regionu wyróżnia się też wyjątkową jakością, którą można docenić zarówno na świeżo, jak i po kilku latach leżakowania.