Hiszpańska gorąca dusza zamknięta w butelce – tak, to Utiel-Requena DO! W tej apelacji której odkryjesz wina, które opowiadają o wulkanicznych ziemiach, gorących dniach i chłodnych nocach. Tu słońce i ziemia współtworzą wina pełne mocy, struktury i intensywności. ¡Olé!
Region Utiel-Requena znajduje się na południe od Walencji, na wysoko położonych równinach otoczonych przez pasma górskie. Produkcja wina w tej części Hiszpanii sięga czasów fenickich, a tradycja upraw winorośli nie zmieniła się znacząco przez wieki. Lokalni winiarze coraz częściej wprowadzają także nowoczesne techniki.
Tutejsze winnice korzystają z połączenia gorącego kontynentalnego klimatu i chłodniejszych temperatur nocnych, które sprzyjają zachowaniu kwasowości i świeżości winogron. Gleby są wulkaniczne, bardzo bogate w minerały,
Dominującą odmianą jest bobal – ten lokalny skarb daje wina o ciemnym kolorze, intensywnych aromatach śliwek, jagód i pieprzu. Tempranillo oraz garnacha dodają winom dodatkowej złożoności i struktury.
Wina z Utiel-Requena DO są pełne, intensywne, z bogatymi aromatami owoców leśnych, przypraw i ziemi, z wyrazistymi taninami. To wina stworzone do łączenia z daniami z grilla, jagnięciną i dojrzewającymi serami.