Vinum Regum, Rex Vinorum – Wino Królów, Król Win. Tak o winie Tokaji Aszú z regionu Tokaj powiedział przed laty król Ludwik XV. Dla najpopularniejszych krajowych odmian winorośli Tokaj jest domem. Dla miłośników węgierskiego wina – mekką.
Tokaj rozciąga się na zboczach położonych u podnóża gór Zemplén, w północno-wschodnich Węgrzech. Historia produkcji wina sięga tu ponad tysiąca lat i, jak podają historycy, w 1730 roku właśnie tutaj został ustanowiony pierwszy na świecie system klasyfikacji winnic. 27 lat później Tokaj został uznany za pierwszą na świecie apelację. A w 2002 roku UNESCO uhonorowało Tokaj, uznając go jako chroniony krajobraz kulturowy i wpisując na listę światowego dziedzictwa.
Tokaj jest niezwykle urokliwy. W tym węgierskim regionie mieści się wiele średniowiecznych zamków, pałaców, szlaków przyrodniczych, ale też niemal 3 tysięcy piwnic winiarskich wykutych w skałach wulkanicznych. Region składa się z około 30 wiosek i miasteczek, z których każde ma własną winiarnię. Unikalne połączenie warunków klimatycznych i geograficznych (ze zboczami wulkanicznymi, mokradłami tworzącymi specjalny mikroklimat, który sprzyja pojawieniu się szlachetnej pleśni, oraz lasami dębowymi) jest niezwykle korzystne dla uprawy winorośli.
W Tokaju produkuje się jedno z najlepszych naturalnych słodkich win na świecie – Tokaji Aszú. Do jego produkcji węgierscy winiarze używają lokalnych odmian furmint, hárslevelű i sárgamuskotály.