Dla miłośników szkockiej whisky Speyside jest tym, czym Bordeaux dla wina –epicentrum kunsztu. To kraina rzek, mgieł i destylarni, gdzie rodzą się najbardziej ikoniczne single malty świata, z delikatnością i wyrafinowaniem wpisanym w każdą kroplę.
Speyside znajduje się w północno-wschodniej Szkocji, wzdłuż doliny rzeki Spey, między Highlandami a Morzem Północnym. Region ten jest domem dla ponad połowy wszystkich szkockich destylarni. Speyside charakteryzuje się łagodnym, umiarkowanym klimatem. Obfituje w czystą, miękką wodę z rzek Spey i Avon.
Historia produkcji whisky w Speyside sięga XVIII wieku, gdy destylacja odbywała się nielegalnie. Legalizacja w XIX wieku, wsparta budową kolei, pozwoliła Speyside stać się ikoną szkockiego przemysłu spirytusowego.
Whisky ze Speyside są znane z wyrafinowania i zrównoważonego charakteru. Dominują nuty owocowe, miodowe i kwiatowe, często z akcentami wanilii, orzechów i subtelnych przypraw. Znajdziemy tu zarówno delikatne trunki, jak i bardziej złożone, dojrzewające w beczkach po sherry. Whisky te są znakomite zarówno do degustacji solo, jak i w koktajlach.