South Australia jest kluczowym regionem uprawy winorośli w Australii, wyróżniającym się korzystnym klimatem, zróżnicowanym terenem i długą historią winiarską. Obszar ten zajmuje około 76 600 hektarów pod uprawę winorośli, co stanowi mniej więcej 50% całkowitej powierzchni upraw w Australii, i podzielony jest na kilka subregionów, takich jak Barossa Valley, Clare Valley, McLaren Vale, Coonawarra i Adelaide Hills.
Historia winiarstwa w South Australia sięga ponad 150 lat, co czyni ten region jednym z najstarszych centrów uprawy winorośli w Australii. Szczególnie Barossa Valley jest dumne z posiadania winnic, których wiek przekracza 100 lat.
Region ten jest domem dla wielu odmian winogron, z których najbardziej popularne to shiraz, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, riesling, i sauvignon blanc. Od lat 90. XX wieku, zyskały tu także popularność odmiany włoskie takie jak sangiovese i nebbiolo.
Średnia temperatura w South Australia oscyluje w granicach 14-17 stopni Celsjusza, a roczne opady deszczu wynoszą od 250 do 600 mm, co klasyfikuje ten region jako stosunkowo suchy. Mimo to, dzięki efektywnym systemom irygacyjnym i zróżnicowanemu terenowi, produkcja winogron wysokiej jakości jest możliwa.