Kraina różem płynąca – tak, to właśnie apelacja Côtes de Provence AP. W tym regionie na 10 produkowanych butelek wina aż 9 ma różowy kolor! Z wynikiem 116 milionów butelek rocznie nie da się zresztą dyskutować. Côtes de Provence AP różem stoi i już!
Apelacja Côtes de Provence AP obejmuje ponad 20 000 hektarów i trzy departamenty: Var, Bouches-du-Rhône i jedną wioskę w Alpes-Maritimes, w sumie 84 gminy. Jak podają szacunki, blisko 28% upraw należy do upraw ekologicznych lub HVE (Haute Valeur Environnementale, czyli pielęgnowanych przy pomocy praktyk rolniczych, które chronią ekosystem i ograniczają presję na środowisko).
Terytorium apelacji Côtes de Provence jest równie piękne dla winorośli, jak i dla ich korzeni. Współistnieją tu dwie różniące się geologicznie gleby: wapienna na północy i zachodzie oraz krystaliczna na południu i wschodzie, częściowo uformowana ze skał erupcyjnych.
W związku z tą różnorodnością uznawane są cztery oznaczenia terroir, z których każde produkuje typowe dla siebie wina: Côtes de Provence Sainte-Victoire, Côtes de Provence Fréjus, Côtes de Provence La Londe i Côtes de Provence Pierrefeu.
Do najpopularniejszych odmian winorośli w Côtes de Provence AP należą cinsault, grenache, mourvèdre, syrah, sémillon, ugni blanc, clairette. Wina różowe oferują aromaty róży, melona, brzoskwini, truskawki, maliny czy wiśni, prezentują lekko pikantną świeżość. Wina czerwone mają znakomity potencjał starzenia z odpowiednią ilością tanin. Zaś wina białe są bardzo skoncentrowane, z dużą dozą świeżości.