W apelacji Cognac AP każda winnica i każdy hektar wapiennych gleb pracują na rzecz jednego z najbardziej cenionych trunków świata. To tutaj, w sercu Nowej Akwitanii, terroir, klimat i tradycja tworzą fundament dla destylatu znanego na całym globie.
Apelacja Cognac AP znajduje się w regionie Nowa Akwitania, w departamencie Charente, niedaleko miasta Cognac, od którego pochodzi nazwa trunku. Historia tego miejsca sięga XVI wieku, gdy Holendrzy zaczęli destylować lokalne wino, aby łatwiej je transportować. To właśnie tutaj narodziła się metoda podwójnej destylacji.
Charente jest regionem o wapiennych glebach, które idealnie nadają się do uprawy winorośli używanych w produkcji koniaku, takich jak ugni blanc, folle blanche i colombard. W apelacji Cognac AP panuje umiarkowany klimat oceaniczny, z łagodnymi zimami i słonecznym latem, który sprzyja powolnemu dojrzewaniu owoców.
Koniak z apelacji Cognac AP dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego przez minimum dwa lata. Aromaty zależą od czasu starzenia. Młodsze wersje, takie jak VS, oferują świeżość owoców. Natomiast starsze, jak XO czy Hors d’Âge, ujawniają głębię wanilii, czekolady, skóry i przypraw.