Region Pays d'Oc IGP rozciągająca się od południowych zboczy Masywu Centralnego, przez rozległe równiny nadmorskie, aż po urokliwe wybrzeża Morza Śródziemnego jest prawdziwą mozaiką krajobrazów. Dzięki korzystnemu klimatowi śródziemnomorskiemu, charakteryzującemu się łagodnymi zimami, gorącymi latami i niewielką ilością opadów, stwarza idealne warunki do uprawy winorośli.
Pays d'Oc IGP obejmujący większą część Langwedocji-Roussillon, jest znanym oznaczeniem geograficznym, które pozwala winiarzom na dużą elastyczność w wyborze szczepów, co przekłada się na bogactwo i różnorodność produkowanych tu win. Dominują tu zarówno znane i popularne szczepy takie jak merlot, chardonnay, sauvignon blanc, oraz syrah, jak i mniej popularne np. viognier czy marselan.
Langwedocja-Roussillon to nie tylko biele i czerwienie, ale także wina różowe i musujące, które są chętnie wybierane przez konsumentów ceniących sobie lekkość i świeżość. Często wyróżniają się one intensywnym owocowym bukietem i zbalansowanym smakiem, idealnie komponują się z różnorodną kuchnią śródziemnomorską, bazującą na świeżych owocach morza, warzywach i ziołach.