Wyobraź sobie region, gdzie w ciągu dnia temperatura potrafi osiągnąć 40 stopni Celsjusza, a nocą spada do 10... Takie ekstremalne warunki klimatyczne to codzienność w Paso Robles AVA. Ta kontrastowa kraina w Kalifornii stała się jednym z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych regionów winiarskich w Stanach Zjednoczonych.
Paso Robles AVA, zlokalizowane pomiędzy Los Angeles a San Francisco, cieszy się kontynentalnym klimatem z gorącymi dniami i chłodnymi nocami, które są idealne dla uprawy winorośli. Gleby tutaj są równie różnorodne co krajobraz: od wapiennych, przez gliniaste, po piaszczyste.
Oficjalny obszar Paso Robles AVA o powierzchni 270 tys. ha jest jedną z największych apelacji winiarskich w Kalifornii. Mieści się na południowym krańcu regionu Central Coast AVA i obejmuje połowę hrabstwa San Luis Obispo. Współtworzy ją aż 11 subregionów.
Winiarskie korzenie tego regionu sięgają XIX wieku. Pierwsi osadnicy zaczęli uprawiać winorośl, gdy jeszcze region był dzikim, niezbadanym terytorium. Jednak prawdziwy rozkwit winiarstwa nastąpił dopiero po uzyskaniu statusu AVA w 1983 roku. Od tego momentu Paso Robles AVA przyciąga innowatorów i tradycjonalistów, którzy razem tworzą wina, jakie trudno znaleźć gdzie indziej na świecie.
Paso Robles AVA to przede wszystkim czerwone wina o głębokiej strukturze i intensywnym smaku. Królem jest tu zinfandel, odmiana, która doskonale odnajduje się w ekstremalnych warunkach Paso Robles AVA. Cabernet sauvignon, syrah i petite syrah również cieszą się dużym uznaniem. Białe wina, takie jak chardonnay i viognier, choć mniej spopularyzowane, oferują równie ciekawe doznania dzięki zróżnicowanym mikroklimatom regionu.