Côtes du Jura AP słynie z różnorodności swoich win, od delikatnych białych chardonnay po wyraziste czerwone pinot noir. Ale to nie wszystko! W tym malowniczym regionie spotkasz się też z prawdziwymi perełkami winiarskimi: Vin Jaune i Vin de Paille.
Apelacja Côtes du Jura AP położona jest na tle malowniczych gór Jura, w departamencie Jura we wschodniej Francji. Została utworzona dekretem z dnia 31 lipca 1937 roku i jest największą z apelacji Jura. W roku swojego powstania Côtes du Jura AP obejmowała ok. 60 gmin. Obecnie jest ich ponad 100.
Rozciągając się od północy do południa na obszarze blisko 600 hektarów, Côtes du Jura AP zapewnia szeroki zakres kontrastujących terroir. Gleby składają się z wapienia, żwiru, niebieskiego margla i gliny, w różnych ilościach w zależności od obszaru (więcej wapienia na południu). Odmiany mogą więc osiągnąć rozmaitą ekspresję. Kontynentalny klimat regionu, z chłodnymi zimami i łagodnymi latami, sprzyja zresztą rozwojowi winnic, choć naraża je na ryzyko przymrozków. Opadami deszczu są mniej dotknięte zbocza na południu apelacji.
W Côtes du Jura AP zdecydowanie dominuje produkcja win białych i Crémant du Jura. Wśród białych odmian dominują chardonnay i savagnin. Pinot noir i poulsard są natomiast często wykorzystywane do produkcji czerwonych i różowych win, które zachwycają swoją elegancją i świeżością.
Côtes du Jura AP słynie również z dwóch wyjątkowych win: Vin Jaune i Vin de Paille. Vin Jaune, czyli „żółte wino”, to prawdziwy symbol regionu. Wyprodukowany z odmiany winogron savagnin przechodzi specjalny proces starzenia, który nadaje mu wyjątkowy smak i aromat, przypominający orzechy i przyprawy. Natomiast Vin de Paille, czyli „wino słomkowe”, to wino uzyskiwane przez suszenie winogron na słomie. Skoncentrowane soki nadają winu słodki, pełny charakter.