Winnice apelacji Côtes du Rhône AP rozciągają się na 171 gmin i bogato zróżnicowanych terroir wzdłuż meandrów rzeki Rodan. To jedno z najbardziej majestatycznych miejsc na mapie winiarskiej Francji. Tu rozpościerają się wzgórza porośnięte skąpanymi w świetle południowego słońca winnicami. W Côtes du Rhône AP panuje klimat śródziemnomorski, łagodzony przez mistral. Lata są gorące i suche, z okazjonalnymi gwałtownymi burzami, a zimy łagodne.
Jak wykazały badania archeologiczne, Côtes du Rhône AP jest jednym z wiodących na świecie regionów uprawy winorośli. Rzymianie założyli miasto i winnice Vienne już w 125 r. p.n.e.! Zasadzili winorośl i zbudowali niskie mury, aby chronić tarasy. Ślady produkcji wina można znaleźć też w różnych średniowiecznych i renesansowych pismach. Ogromny rozwój winorośli nastąpił w XVII i XVIII wieku. W 1650 r. wprowadzono przepisy mające na celu ochronę autentyczności i jakości win. W 1737 r. edykt króla Francji stanowił, że wszystkie beczki przeznaczone do sprzedaży i transportu muszą być oznaczone literami „C.D.R.”. Reputacja ta rosła z roku na rok, aż w 1937 roku Côtes du Rhône zostało wyróżnione jako Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).
W apelacji Côtes du Rhône AP dozwolonych jest ok. 20 odmian winorośli. Czerwone wina, bogate w aromaty czerwonych owoców, wyśmienicie wyrażają się poprzez grenache, syrah i mourvèdre. Grenache, odmiana dominująca, wnosi owocowość i krągłość. Syrah i mourvèdre nadają winom pikantne aromaty, głęboki kolor i strukturę, które są idealne do starzenia. Cinsault dodaje winom różowym finezji. W przypadku win białych 80% odmian winogron to grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc i viognier. Dzięki mieszaniu tych różnych odmian winogron wina łączą w sobie aromaty i świeżość.