Bogate terroir Curicó Valley DO rodzi wina, które na stałe wpisały się w światową historię winiarstwa. Położona w chilijskiej Dolinie Centralnej apelacja od lat zachwyca zarówno koneserów, jak i odkrywców nowych smaków.
Curicó Valley DO znajduje się ok. 190 kilometrów na południe od Santiago – w centralnej części Doliny Centralnej – i jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich Chile. Apelacja ta obejmuje dwa subregiony (Teno i Lontue) mieszczące się zarówno na zachód od Andów, jak i bliżej wybrzeży Pacyfiku. Historia winiarstwa w Curicó Valley sięga XIX wieku, ale region zyskał światową sławę dopiero w latach 80. XX wieku dzięki pionierskim wysiłkom lokalnych winiarzy.
Curicó Valley DO oferuje winiarzom różnorodne gleby: od żyznych, aluwialnych osadów w dolinach rzek, idealnych dla odmian czerwonych, po żwirowe i piaszczyste tereny na wzgórzach, gdzie świetnie rosną winogrona białe. W Curicó Valley DO panują gorące, suche lata i chłodne noce, co sprzyja równomiernemu dojrzewaniu winogron. Wpływ Andów na wschodzie oraz Pacyfiku na zachodzie tworzy unikalny mikroklimat, który nadaje winom z Curicó ich charakterystyczną strukturę i złożoność.
Wśród czerwonych odmian w Curicó Valley DO dominują cabernet sauvignon, merlot i carmenère, które w tym regionie osiągają pełnię swoich możliwości. Cabernet charakteryzuje się głębokim kolorem, intensywnymi aromatami czarnych owoców, pieprzu i nutami dębu. Merlot oferuje bardziej miękkie, owocowe profile, z nutami śliwek, wiśni i czekolady, podczas gdy carmenère ujawnia typowe dla tej odmiany aromaty czerwonych owoców, przypraw i ziół, z aksamitnymi taninami i długim finiszem. Curicó Valley DO jest również znane z produkcji wyjątkowych win białych, zwłaszcza z odmian sauvignon blanc i chardonnay. Sauvignon urzeka nutami cytrusów, zielonych jabłek i ziół, a chardonnay – nutami tropikalnych owoców, wanilii i maślanej tekstury.