Przejdź do głównej treści
...więcej niż wino

Central Otago

Central Otago
Central Otago zdobył sławę jako najbardziej wysunięty na południe region uprawy winorośli na świecie. Jest to nie tylko najbardziej malowniczy region winiarski w Nowej Zelandii, ale także miejsce, gdzie chłodny klimat, unikatowe krajobrazy i zaangażowanie w produkcję wysokiej jakości wina tworzą idealne warunki dla uprawy winorośli. Choć to najmniejszy region winiarski kraju, to jego pinot noir niezmiennie cieszy się międzynarodowym uznaniem.

Powierzchnia Central Otago wynosi około 4 000 km², co czyni go najmniejszym obszarem winiarskim w Nowej Zelandii. Historia  tutejszych upraw sięga lat 70. XX wieku, kiedy odkryto, że region ten ma wyjątkowo korzystny klimat i ukształtowanie terenu. Pionierskie nasadzenia w Bannockburn i Gibbston Valley zapoczątkowały erę produkcji wysokiej jakości win.

W Central Otago przodują odmiany winogron takie jak pinot noir, riesling, chardonnay, pinot gris i sauvignon blanc. Pinot noir, zajmujące około 80% upraw, jest specjalnością regionu, cenioną za wyjątkowe aromaty, bogaty smak i potencjał do długiego starzenia.

Charakterystyczny dla tego regionu chłodny klimat, z średnią temperaturą około 10°C, sprzyja powolnemu dojrzewaniu winogron, co przekłada się na złożony smak i bogatą strukturę win. Central Otago charakteryzuje się także niskimi opadami, około 300 mm rocznie, sprawiając, że jest to jeden z najsuchszych regionów Nowej Zelandii. Suchy klimat w połączeniu z dobrą retencją wody w glebie to stanowią idealne warunki do wzrostu winogron.

Tereny są tu bardzo zróżnicowane, od górskich wzgórz po strome zbocza i głębokie doliny, co zapewnia różnorodne warunki dla upraw. Gleby, głównie piaszczyste i gliniaste, wspierają dobrą drenaż i optymalne ukorzenienie winorośli.

Specyficzny mikroklimat regionu, z winnicami położonymi w pobliżu jezior, które działają jako naturalne zbiorniki ciepła, oraz góry tworzące odrębne mikroklimaty, ma kluczowe znaczenie. To różnorodność warunków wpływa na unikatowy charakter win z Central Otago.

W ostatnich latach produkcja wina w regionie znacząco wzrosła, a Central Otago zyskało uznanie za wysoką jakość swoich win. W 2019 roku region ten wyprodukował około 2% całkowitej nowozelandzkiej produkcji wina. Zbiory winogron zależą od odmiany i warunków pogodowych, zazwyczaj rozpoczynają się na przełomie lutego i marca, a kończą w kwietniu. Ten okres to czas intensywnej pracy, podczas którego winogrona są ręcznie zbierane i starannie selekcjonowane.

Zakaz sprzedaży
Wino Goldfields Pinot Noir
Wino czerwone Wytrawne Nowa Zelandia 2019
149,00 750 ml
Wino Bannock Brae Pinot Noir
Wino czerwone Wytrawne Nowa Zelandia 2018
199,00 750 ml
Wino Diggers Law Pinot Noir
Wino czerwone Wytrawne Nowa Zelandia 2019
139,00 750 ml
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do Ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na Twoją skrzynkę. Nic Cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Komunikat
Zamknij

Serwis prezentuje bogatą ofertę napojów alkoholowych oraz akcesoriów sieci Salonów Fine Wine i przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Czy masz ukończone 18 lat?

(w przypadku braku zgody lub pełnoletności prosimy o kliknięcie „NIE”)

Fine Wine nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Internet Explorer lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu