Apelacja Crémant de Bourgogne AP jest kluczowym elementem w produkcji wina w Burgundii – według szacunków stanowi pochodzi z niej co dziesiąte wino burgundzkie. To apelacja regionalna, co oznacza, że wina oznaczane jako Crémant de Bourgogne mogą być produkowane w różnych departamentach.
Początków apelacji Crémant de Bourgogne AP można szukać w 1975 roku – swój status otrzymała dokładnie 17 października. Apelacja jest ograniczona do produkcji wyłącznie win musujących crémant, wytwarzanych metodą tradycyjną z win spokojnych zwanych vins de base. Wina mogą powstawać w czterech departamentach (Yonne, Côte-d'Or, Saône-et-Loire i Rhône), które obejmują pomniejsze gminy. Obecnie apelacja sprzedaje ok. 19,2 miliona butelek wina rocznie.
W apelacji Crémant de Bourgogne AP wina produkowane są z tradycyjnych burgundzkich odmian winogron, które są podzielone na dwie kategorie. Pierwszą kategorię stanowią pinot noir, chardonnay (minimum 30% produkcji), pinot blanc i pinot gris. Drugą kategorię tworzą gamay, aligoté, melon i sacy. Znaczną większość Crémant de Bourgogne produkuje się jednak z pinot noir i chardonnay.
Białe crémanty są intensywne, mają smak owoców i brioszki, aromatyczną świeżość i lekką kwasowość. Tam, gdzie pojawia się pinot noir, zwiększa się struktura. Zaś różowe Crémant de Bourgogne (kupaż pinot noir i gamay) ma aromaty róż i smak czerwonych owoców.