Volnay AP wyróżnia się wśród czerwonych win Côte de Beaune połączeniem delikatności i mocarności. Z czołowego szczepu pinot noir jedni producenci uzyskują wina subtelne, inni – energiczne. Ten burgundzki region potrafi łączyć przeciwieństwa. I to jeszcze jak!
9 września 1937 roku – tego dnia powstałą gminna apelacja Volnay AP. Do dziś produkuje się w niej tylko czerwone wina ze szczepu pinot noir. Co prawda nie ma tu winnic Grand Cru, ale jest kilka wysoko cenionych winnic Premier Cru.
Winnice z Volnay AP były cenione od wieków. Tutejsze zbiory trafiały do Rycerzy Maltańskich, opactw Saint-Andoche d'Autun i Maizières lub do książąt burgundzkich i ich następców, królów Francji (m.in. Ludwika XI).
Krzewy rosną tu na wysokości 230-280 metrów n.p.m. na wzgórzu Chaignot, skierowane na południowy wschód. To wąski i stromo nachylony teren, który ma zapewnić winorośli więcej miejsca. Na szczycie zbocza korzenie winorośli wgłębiają się w wapień oolitowy, który ma różowy kolor z jasnozielonymi plamkami i jest pokryty pokładami łupków. Niżej znajduje się biały wapień o kredowej teksturze, a jeszcze niżej – czerwonawe wapienie. Gleby u podnóża zbocza są bardziej żwirowe.
Wina z apelacji Volnay AP mają kolor, który waha się od jasnego rubinu do jasnego granatu. Wśród aromatów można odnaleźć aromaty fiołka, agrestu, wiśni, które z wiekiem zostają wyparte przez nuty przypraw i śliwek. Jeśli chcieć określić styl wina Volnay AP, to można nazwać go lekkim i aromatycznym, choć są winiarze, którzy z pinot noir tworzą wina eleganckie, mocne. Niezależnie od stylu, tutejsze wina mają znacznie mniejszą zawartość tanin niż wina z sąsiednich apelacji.