Chablis AP – królestwo chardonnay, gdzie wina lśnią jasnością i elegancją. Jedno spojrzenie w kieliszek wystarczy, aby zobaczyć, jak wyjątkowe są tutejsze złote promienie słońca. Apelacja Chablis AP to esencja Burgundii, miejsce, gdzie łączą się historia, geologia i klimat. Wybierz się z nami w podróż przez warstwy kredowych gleb, chłodnych wiatrów i starożytnych tradycji winiarskich.
Chablis AP leży w północnej części Burgundii. Obejmuje 20 gmin, w tym Beines, Chablis, Fyé, Poinchy, La Chapelle-Vaupelteigne, Chemilly-sur-Serein, Lignorelles, Ligny-le-Châtel czy Poilly-sur-Serein. Jako „Appellation d'Origine Contrôlée” została utworzona w 1938 roku, jednak historia winiarstwa na tych ziemiach sięga czasów rzymskich. Do rozwoju uprawy winorośli i produkcji wina przyczynili się średniowieczni mnisi z cysterskiego opactwa Pontigny. W XIII wieku tutejsze wina były już eksportowane do Anglii i cieszyły się dużym uznaniem.
Chablis jest znane z wyjątkowego terroir, który obejmuje kredowe gleby Kimmeridgian, bogate w skamieniałości morskie z okresu jurajskiego. W skale można znaleźć osady maleńkich ostryg, które zostały pozostawione przez ciepłe, płytkie morze. Gleby nadają więc winom Chablis AP charakterystyczną mineralność i świeżość.
Region charakteryzuje się chłodnym, kontynentalnym klimatem, z mroźnymi zimami i ciepłymi latami. Chłodne noce i ciepłe dni sprzyjają powolnemu dojrzewaniu winogron, co pozwala na rozwinięcie złożonych aromatów i zachowanie wysokiej kwasowości. Wiosenne przymrozki są poważnym zagrożeniem dla winorośli, dlatego winiarze stosują różne metody ochrony, takie jak zraszacze wodne.
Chablis AP produkuje wyłącznie wina białe z odmiany chardonnay, znane z jasnego odcienia złotej słomy, wyjątkowej świeżości, wysokiej kwasowości i złożonej mineralności. Aromaty obejmują nuty cytrusów, zielonych jabłek, białych kwiatów, ziół, siana. Wina zazwyczaj nie są starzone w dębie, co pozwala na pełne wyrażenie terroir. Miłośnicy często mówią, że wśród aromatów chardonnay z Chablis AP można też znaleźć krzemień czy nawet stal.
Obok Chablis AP w regionie Chablis mieszczą się trzy inne apelacje: Petit Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand Cru. Każda z nich reprezentuje różne poziomy jakości i terroir.