Poznaj świat wykwintnych win z Burgundii – jednego z najbardziej uznanych regionów winiarskich na świecie. Bourgogne AP ustanowiona już w 1937 roku apelacja odzwierciedla bogactwo terroir Burgundii w jego podstawowej formie, oferując wina czerwone, białe i różowe.
Bourgogne AP, założona 31 lipca 1937 roku, jest klasyfikowana jako apelacja regionalna. Produkuje się tu wina czerwone, białe i różowe, które zazwyczaj są produkowane z winogron pinot noir, chardonnay i aligoté. Winogrona są zbierane i winifikowane w 299 gminach regionu Burgundii, rozmieszczonych w trzech departamentach: Yonne, Côte d'Or i Saône-et-Loire. Roczna produkcja w Bourgogne AP to imponujące 66 tys. hektolitrów dla win białych i 120 tys. hektolitrów dla win czerwonych i różowych, co świadczy o znaczeniu i zasięgu tej apelacji. Jednak nie tylko liczby czynią tę apelację wyjątkową.
Jedną z charakterystycznych cech apelacji Bourgogne AP jest możliwość umieszczenia nazwy odmiany winorośli na etykiecie poniżej nazwy kontrolowanej apelacji „Bourgogne”, przy czym musi to być zapisane mniejszym rozmiarem czcionki. W regionie istnieją też lokalne zwyczaje. Przykład? Nazywanie odmiany pinot noir „pinot noirien” oraz pinot gris – „pinot beurot”.
Bourgogne AP nie tylko zachwyca swoimi winami, ale także wprowadza w fascynujący świat tradycji i kultury winiarskiej regionu. I jest idealnym początkiem dla osób chcących zacząć swoją przygodę z burgundami.