W regionie Saint-Émilion tylko najlepsze wina mają prawo do tytułu najlepszych. Tak powstała apelacja Saint-Émilion Grand Cru AP, która nakłada na winiarzy ostrzejsze ograniczenia produkcyjne. Żeby sprostać wysokim wymaganiom, tutejsi producenci korzystają z niesamowitej różnorodności typów gleb i podglebi.
Apelacja Saint-Émilion Grand Cru AP dzieli swój obszar z apelacją Saint-Émilion AP, jednak mają różne zasady produkcji wina. Maksymalna wydajność w Saint-Émilion AP wynosi 53 hektolitrów z hektara, a w Grand Cru – 40 hektolitrów z hektara. Mimo to według szacunków każdego roku apelacja Saint-Émilion Grand Cru AP wytwarza dwa razy więcej wina niż Saint-Émilion AP.
Lokalne prawo wymaga, aby wszystkie wina z tego obszaru były czerwone. Na powierzchni 4160 hektarów rosną głównie odmiany cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot. Krzewy ukorzeniły się w glebach piaszczystych z napływowymi osadami żwiru, które najlepiej współpracują z odmianami merlot i cabernet franc, dlatego właśnie te dwa szczepy odgrywają główną rolę.
W winach z apelacji Saint-Émilion Grand Cru AP można wyczuć skoncentrowane nuty czerwonych owoców, fig, śliwek, róży, piwonii i prażonych migdałów. Mają mocną strukturę z jedwabistymi taninami, a także potencjał do starzenia na przestrzeni 5-30 lat.