Chcąc opisać krótko bordoską apelację Pessac-Léognan AP, na usta ciśnie się jedno słowo: oryginalność. Tu wyjątkowe jest nie tylko pochodzenie, klimat czy położenie, ale także ludzie, którzy walczą o zachowanie kultury winiarskiej. W winnicach z Pessac-Léognan AP powstają wspaniałe czerwone i białe wina pełne harmonijnej równowagi między terroir, krzewami, a ręką człowieka.
Wina z apelacji Pessac-Léognan AP mają bardzo oryginalne pochodzenie. Na pagórkowatych terenach znajdują się kamienie i żwir przetaczane przez rzekę Garonne przez prawie 2 miliony lat. Panuje tu także wyjątkowy klimat. Rzeka na wschodzie zmniejsza mrozy, a las na zachodzie ogranicza wiatry i utrzymuje wilgotność. O zachowanie i utrzymanie tych oryginalnych warunków do uprawy winorośli lokalni winiarze walczyli przez długie lata.
Stowarzyszenie Winiarzy Pessac-Léognan (Syndicat Viticole de Pessac-Léognan) chciało ochronić te ziemie przed urbanizacją i ekspansją przemysłową – właśnie ze względu na bardzo rzadką formację geologiczną i szczególny kontekst klimatyczny. Ryzyko się opłaciło, ponieważ obecnie całkowita powierzchnia upraw przekracza 1790 hektarów. Dziś apelacja Pessac-Léognan AP stanowi prawie jedną trzecią obszaru i wielkości produkcji Graves. Średnia produkcja czerwonych i białych win z Pessac-Léognan AP wynosi 75000 hektolitrów rocznie, czyli prawie 10 milionów butelek. Taki wynik znacznie przewyższa produkcję innych lokalnych apelacji, takich jak Margaux czy Pauillac.
W apelacji Pessac-Léognan AP białe wina powstają ze szczepów sauvignon blanc i sémillon, a czerwone z cabernet sauvignon i merlot. Białe mają bogaty aromat kwiatowy z nutami orzecha laskowego, cytrusów, akacji, wosku pszczelego, brzoskwini i nektarynki. W smaku są złożone, intensywne, ale orzeźwiające, z długim finiszem. Czerwone wina zaś mogą pochwalić się aromatami prażonych migdałów i żywicy, a w smaku zrównoważonymi taninami, strukturą oraz przyjemnym finiszem z nutami dojrzałych owoców, porzeczek i fiołków.