Czerwone, białe i słodkie – różnorodność win z bordoskiej apelacji Graves AP jest naprawdę duża. Winorośle rosną tu na powierzchni ok. 3500 hektarów, a uprawia je blisko 240 winiarzy. Pasję i rygor winemakerów w kontynuowaniu wieloletniej tradycji czuć w każdej butelce.
Wina z Graves AP powstają w charakterystycznym terroir między La Brède i Langon, ściśle związanym z narodzinami rzeki Garonne. Krzewy winorośli rosną na żwirach, piaskach zmieszanych z mułami i glinami, spoczywających miejscami na wapieniu. Te ubogie, wysoce przepuszczalne gleby sprzyjają odpływowi wody, dzięki czemu winorośl otrzymuje odpowiednią ilość wody. Umiarkowany klimat będący pod wpływem Oceanu Atlantyckiego sprzyja krzewom – głównie dzięki swojej łagodności.
Wina z Graves AP występują w wersji czerwonej, białej wytrawnej lub słodkiej (Supérieures). Każdego roku produkuje się tu średnio 160 tys. hektolitrów wina, z czego ok. 2/3 to wina czerwone. Wśród ciemnych odmian winorośli w Graves AP dominują cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot oraz cot (czyli malbec). Białe odmiany reprezentują sauvignon blanc, sémillon, muscadelle oraz sauvignon gris.
Białe wina z apelacji Graves AP charakteryzuje kwiatowo-owocowy aromat, z nutami grejpfruta, marakui, wosku pszczelego, akacji i prażonych orzechów. W czerwonych winach można znaleźć aromaty kwiatowe z nutami żywicy, przypraw, czekolady i wanilii. Zaś wina słodkie mogą pochwalić się nutami cytrusów i kandyzowanych skórek owocowych, białej brzoskwini oraz nektarynki.