Historia Winnicy Zsadányi zaczyna się od wyjazdu do Tokaju w 2000 r., kiedy to właściciele posiadłości aktywnie poszukiwali domu wakacyjnego w okolicach Balatonu. Szybko zakochali się w Tállyi i okolicach, aż w końcu związali się z tym regionem na stałe.
Kupując dom, właściciele wielohektarowy teren traktowali jako inwestycję i nie troszczyli się o rosnące na nim winorośle. Jednak po kilku latach, winiarstwo stało się integralną częścią ich życia. Swój wakacyjny azyl zaczęli odwiedzać coraz częściej. Milowym krokiem była produkcja pierwszego wina – Görbe 2006. To było wino, które zachęciło rodzinę, by lepiej poznać winnice Tállya, cieszące się w dawnych czasach wysokim prestiżem.
Odkrywając wartość Tállyi, rodzina stworzyła zespół, który dzielił się swoimi pomysłami i doświadczeniem podczas dopasowywania terroir, odmian oraz rodzajów win. Od 2010 roku István Hudák jest odpowiedzialny za uprawę winorośli i produkcję wina w winnicach i winiarni Zsadányi. Jego praca zapoczątkowała nową erę w życiu winnicy. Rozpoczęto wręcz archeologiczne prace nad starymi winoroślami, dzięki którym udało się uratować kilka działek ze starymi winoroślami z lat 40., 50. i 60. XX wieku. Rozmiar odnowionych i zrekultywowanych działek stale się powiększa, pojawiają się też nowe nasadzenia. Obecna teren obsadzony winoroślami osiągnął 35 ha.
Zsadányi posiada działki w 15 różnych winnicach, co zapewnia niesamowity poziom różnorodności. W zależności od rocznika, butelkuje 5-7 win z jednej winnicy. Stosowana przez Zsadányi technologia to świadome łączenie nowoczesnych i tradycyjnych metod. W przypadku większości win, dojrzewanie w dębie stanowi integralną część procesu winiarskiego, a jego zakres ustalany jest na podstawie cech winnic i roczników.
Dzięki miejscom takim jak Winnica Zsadányi, Tállyi ponownie stała się perełką winiarstwa z charakterystycznymi i eleganckimi winami wytrawnymi i aszús.