Pomysł na założenie Winnicy Jadwiga dojrzewał w głowach właścicieli latami. Realizacja pociągnęła za sobą ogromne zmiany w życiu prywatnym i zawodowym, ale dziś, z perspektywy kilku lat przyznają, że to praca, którą wykonują z radością i która motywuje ich do kolejnych wyzwań.
Winnica Jadwiga znajduje się w paśmie grzbietu południowego Wzgórz Trzebnickich, z których szczytów rozpościera się widok na Nizinę Śląską. To właściwy teren do uprawy winorośli. Wiedzieli o tym mieszkańcy okolic już w średniowieczu. Archiwa dotyczące regionu wskazują, że pierwsze winnice zakładali tu Cystersi, zakon znany z zaangażowania w życie gospodarcze, w tym w produkcję wina. Podłoże zostało ukształtowane przez pyły lessowe oraz działanie lądolodu, który wypchnął trzeciorzędowe luźne gliny, iły i piaski. Na polu widać ślady obecności lodowca w postaci dość licznych kamieni.
Winnica Jadwiga promuje własną produkcję poprzez nieustanne dbanie o najwyższą jakość i odwoływanie się do lokalnych tradycji oraz wartości. Sama nazwa „Winnica Jadwiga” nawiązuje do patronki okolicznych terenów, Świętej Jadwigi Śląskiej, a logo winnicy bazuje na kształcie mitry książęcej. Dodatkową inspiracją były narodziny pierwszej wnuczki właścicieli, Jadzi, które zbiegły się z czasem powstania winnicy.
Winnica Jadwiga opiera się na dwóch filarach – wsparciu rodziny i współpracy z kolegami z branży. Dzięki staraniom wszystkich członków rodziny, biznes nieustannie się rozwija. W Winnicy Jadwiga prowadzone są własne analizy laboratoryjne, dzięki którym rodzina może kontrolować procesy winifikacyjne, dbać o jakość tworzonych win. W ostatnim czasie w okolicy otworzono wiele winnic, z którymi Winnica Jadwiga współpracuje i wiele też na takiej kooperacji zyskuje. Najbliższe plany Winnicy Jadwiga koncentrują się więc na podtrzymaniu dobrej jakości, promowaniu marki oraz rozwoju współpracy z okolicznymi producentami regionalnych wyrobów. Ponadto Winnica Jadwiga angażuje się w działalność enoturystyczną.