Sto pięćdziesiąt lat tradycji, bogactwo doświadczeń i wiedzy, opowieści i wartości – to wszystko kryje się pod nazwą Villa Canestrari. Winnice znajdują się w Val d'Illasi – miejscu z wapienną glebą, która spotyka się z glebą wulkaniczną. Dzięki temu w Villa Canestrari możliwa jest uprawa winorośli, które pozwalają na winiarskie eksperymenty.
Historia Villa Canestrari sięga 1888 roku, kiedy to Carlo Bonuzzi, przodek rodziny i właściciel wielu winnic w Val d'Illasi, ukończył Królewską Szkołę Enologiczną w Conegliano Veneto, przyczyniając się do jeszcze większego rozwoju rodzinnej firmy, o i tak już ugruntowanej pozycji. W tym czasie zaczęto butelkować i sprzedawać wyprodukowane w Villa Canestrari wina.
Dzisiejsza Villa Canestrari to już czwarte pokolenie, które w sposób świadomy i uważny kontynuuje pracę rodziców, dziadków i pradziadków, zachowując pasję do jakości, która wyróżnia wina Villa Canestrari od ubiegłego wieku.
Długoletnia tradycja to ważna spuścizna, bogactwo wiedzy, opowieści i wartości, które aktualni właściciele Villa Canestrari chcą podtrzymywać i szerzyć.
Fakt, że winnice Villa Canestrari znajdują się zarówno na obszarach Valpolicella, jak i Soave, co pozwala nam produkować oba rodzaje wina. Gleby, dzięki różnym mikroklimatom, produkują winogrona, które w pełni wykorzystują produkcję w jej typowości.
Dwie różne rzeczywistości, które w jakiś sposób uzupełniają się w naszym sposobie pojmowania wina: dar, który oferuje nam ziemia, okazja do ekscytacji, możliwość zachowania i przekazania pasji do terytorium oraz nieustanne poszukiwanie jakości.