W świecie win Gil Family Estates, gdzie smak spotyka się z historią, narodziła się niezwykła marka – Shaya. Te wina z regionu Rueda wyróżniają się zaskakującymi aromatami i świetnie zbalansowaną kwasowością, które płyną z doświadczenia pracy nad krzewami verdejo. W winnicy Shaya stare winorośle nie tylko wytwarzają doskonałe owoce, ale stanowią żywą opowieść o dziedzictwie winnic i pasji.
Historia marki Shaya to opowieść o niezwykłym dziedzictwie pokoleń. Winnica ukryta jest na południowy wschód od miasta Segowia, gdzie zdarzają się opady śniegu. Europejska winorośl, zwana pie franco, zakorzeniła się głęboko na piaszczystych glebach z dużą ilością kamieni erodowanych przez rzeki na powierzchni, tworząc tym samym solidne fundamenty dla wyjątkowych, złożonych win. Uprawy dają niskie plony, ale rodzą naprawdę wyjątkowe wina. Na tyle wyjątkowe, że lokalne winnice są czasem nazywane „arką Noego verdejo” – skarbnicą winiarskiego dziedzictwa.
Jakie wina tu powstają? Esencja winnicy Shaya ukazuje się w kieliszkach win Arindo, Shaya, Shaya Habis i Honoro Vera Blanco. Wszystkie powstają z gron verdejo, wszystkie mają w sobie złoty blask i kwiatowe bukiety. Arindo to młode, kwiatowe i przyjemne wino. Shaya fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Shaya Habis zaś powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron z bardzo starych winnic o niskiej wydajności. Wino jest fermentowane i pozostaje na osadzie w nowych, dużych 500-600 litrowych beczkach z francuskiego dębu przez 8 miesięcy.
Shaya to nie tylko winiarska marka – to podróż przez historię krzewów verdejo, zapraszająca do odkrywania magicznych zakątków regionu Rueda.