Wszystko zaczęło się od miłości do ziemi. Nazwa Sessantacampi, podobnie jak mały wagon na logo, jest ściśle związana z przeszłością tej winnicy. Sessantacampi to historyczny tytuł ewidencyjny dużej farmy. Tutejsze wino było wysyłane do weneckich posiadłości.
Rodzina Zago zawsze mieszkała nad rzeką Piave, 30 kilometrów od Wenecji, oddając się rolnictwu i przekazując z pokolenia na pokolenie swoją wiedzę, tradycje i wartości związane ze światem winiarstwa. Ten silny związek z naturą sięga połowy XIX wieku. Od 1973 r. natomiast rodzinny majątek został przeznaczony wyłącznie na uprawę winogron. Ta pasja do wina jest głęboko zakorzeniona w rodzinie i trwa do dziś. Świetne efekty daje Sessentacampi udana współpraca rodzeństwa: Federico, wykwalifikowanego enologa, oraz Chiary, która jest odpowiedzialna za komunikację i rozwój rynku.
W Sessantacampi nadrzędną wartością był zawsze szacunek do przyrody. I nie jest to puste hasło. W Sessantacampi taką filozofię wyraża podejście do codziennej pracy. Właściciele żyją i pracują w otoczeniu winnic, dzięki czemu wiedzą, jak dbać o ziemię. W ich funkcjonowaniu widać szacunek do owoców połączony z chęcią korzystania z innowacyjnych, najnowszych rozwiązań technologicznych dostępnych na rynku.
Aktualnie w Sessentacampi, na obszarze 25 ha, uprawiane są różnorodne winogrona. Winnice Sessentacampi pozwalają właścicielom doskonalić tradycje kultury rolniczej: od manzoni bianco i raboso po pinot grigio czy glera po szlachetne, białe winogrona używane do produkcji słynnego prosecco.