Sawanotsuru to znamienity producent sake, którego historia sięga aż 300 lat wstecz. Firma została założona w 1717 r. w Nada, regionie słynącym z produkcji sake w Japonii. Lata doświadczenia wydały owoce w postaci sake słynnych na cały świat.
Nada w Prefekturze Hyogo wyróżniają korzystne warunki klimatyczne i dostęp do odpowiednich rodzajów ryżu oraz wody. Uwarunkowania te sprzyjają produkcji wysokiej jakości sake. Sawanotsuru specjalizuje się w produkcji różnych rodzajów sake, mi.in. sake junmai, ginjo, daiginjo, cenionych za jakość i różnorodność smaków. Firma kładzie duży nacisk na tradycyjne metody produkcji. Proces wytwarzania sake jest skomplikowany i wymaga sprecyzowanych umiejętności i doświadczenia, dlatego Sawanotsuru bazuje na przekazywanej z pokolenia na pokolenie wiedzy rzemieślników.
Dzięki takiemu rygorystycznemu podejściu, produkty Sawanotsuru zdobyły wiele nagród i wyróżnień na arenie międzynarodowej.Nic dziwnego, ich smak i jakość zasługują na wyróżnienie. Co ważne, choć Sawanotsuru jest mocno związane z tradycją, firma dąży do dalszego rozwoju i eksportuje swoje produkty na rynki międzynarodowe. Tym samym promuje japońską kulturę picia sake na całym świecie.
Z całą pewnością Sawanotsuru można nazwać symbolem japońskiej jakości, tradycji i kunsztu wytwarzania sake.