Quinta de La Rosa to winnica prowadzona przez rodzinę Bergqvist. Jest ona jednym z prekursorów w produkcji wysokiej klasy wina niewzmacnianego w regionie Douro. Quinta de La Rosa znajduje się w odległości ok. 100 km na północ od Porto w pobliżu Pinhao. Rodzina Bergqvist wybrała ten niewielki teren ze względu na odpowiednią ilość promieni słonecznych i wysoką jakość gleby.
Winnica Quinta de La Rosa ma na uwadze przede wszystkim szacunek dla tradycji. Wszystkie owoce na wina porto są deptane, zupełnie tak, jak dawniej. Jednak w Quinta de La Rosa tradycja idzie w parze z nowoczesnością. Duży nacisk kładzie się tu na propagowanie zrównoważonego rozwoju. Winnice certyfikowane są przez ADVID. Quinta de La Rosa działa w sposób ekologiczny, ma na uwadze recykling i oszczędzanie wody. Ekologiczne podejście widać nawet w butelkach – są lżejsze, by zaoszczędzić zasoby potrzebne przy ich produkcji i energię wykorzystywaną w transporcie.
Właściciele Quinta de la Rosa nieustannie doglądają upraw, smakują winogrona, aby monitorować ich dojrzałość, garbniki i kolor rozwijających się owoców. Wiedza i długoletnie doświadczenie pozwalają na przeprowadzenie zbiorów w optymalnym momencie, takim, który zapewni idealny poziom dojrzałości owoców, a następnie – wyjątkowy smak win.
Zbiory w Quinta de la Rosa rozpoczynają się w połowie września i zwyczajowo trwają do sześciu tygodni. Zbiory dokonywane są ręcznie, dlatego Quinta de la Rosa słynie z dokładnej selekcji owoców – do produkcji win trafią tylko te dojrzałe. Tradycyjna metoda zbiorów jest jednocześnie najdelikatniejsza, co pozwala dostarczyć zebrane winogrona w doskonałym stanie do winnicy.