Ze wzgórza nazywanego „Pańską Górą” rozpościera się zachwycający widok na płynącą w dolinie rzekę San, a panorama bieszczadzkich szczytów potęguje wrażenie przestrzeni oraz bliskości natury. To tu w miejscowości Witryłów zrodziło się marzenie o stworzeniu winnicy, której produkty mogłyby w przyszłości skutecznie konkurować z trunkami pochodzącymi z najlepszych europejskich châteaux.
Teren winnicy obejmuje blisko 10 hektarów nasadzeń. Są to zarówno odmiany hybrydowe jak solaris, johanniter, seyval blanc, palava, regent, rondo, jak również vitis vinifera - chardonnay, pinot noir oraz riesling. Proces uprawy oraz produkcji odbywa się z zachowaniem standardów gospodarstwa ekologicznego, przy wykorzystaniu najwyższej klasy linii przetwórczej.
Nad całością procesu uprawy oraz produkcji czuwa enolog - Piotr Stopczyński który jest autorem wielokrotnie wyróżnianych win. Finalnie winnicę opuszczają jedynie te butelki, które spełnią surowe kryteria ocen, dokonywanych przez najlepszych polskich sommelierów.
Ambicją Piwnic Półtorak pozostaje tworzenie wyjątkowych produktów, mogących konkurować z najlepszymi europejskimi winnicami. Rozwój winnicy ukierunkowany jest na wytwarzanie najwyższej jakości win - przy jednoczesnym zachowaniu lokalnego charakteru i ograniczonej skali produkcji. Kluczowa dla właścicieli pozostaje ekologia upraw, która mimo kosztów gwarantuje nie tylko niepowtarzalny smak produktów, ale przede wszystkim pozostaje tożsama z filozofią firmy. Dzięki wysiłkowi i pracy całego zespołu, wina Piwnice Półtorak znajdowały dotychczas uznanie - nie tylko w branżowych konkursach winiarskich, lecz także pośród renomowanych restauratorów oraz konsumentów, a butelki sygnowane złotym logo Piwnic pozostają ambasadorem polskiej jakości.