Historia winiarni nie jest tak długa jak tradycja produkcji wina w regionie Friuli, która sięga czasów antycznych, niemniej jednak Pighin wpisał się wdzieje regionu złotymi zgłoskami.
Zaczęło się w 1963 roku, gdy trzej bracia Luigi, Ercole i Fernando dokonali zakupu dużej posiadłości od arystokratycznego friuliańskiego rodu w małej miejscowości Risano wchodzącej w skład denominacji Friuli Grave. Na jej terenie znajduje się prócz winnic także, wspaniała, otoczona majestatycznym parkiem willa Veneto, która podejmuje gości a także służy za miejsce spotkań biznesowych. Piwnice tego XVIII wiecznego budynku mieszczą historyczne piwnice pełne wina. Bracia zreorganizowali po zakupie to duże, obejmujące 200 ha gospodarstwo a trzy lata później otwarto nowoczesną winiarnię zaprojektowaną przez światowej sławy architekta i wykładowcę uniwersytetu w Wenecji -Gino Valle. W 1968 roku dokupiono 30 ha winnic w regionie Colio. Dziś to wciąż rodzinne przedsięwzięcie, którym przejąwszy nad nim kontrolę zarządza Fernando wraz z żoną Danilą oraz synami Roberto i Rafaelem. Winiarnia wytwarza wino wyłącznie w własnych poddanych ostrej selekcji gron. Za swój logotyp winiarnia przyjęła koguta, który nawiązuje zarówno do promieni słońca, które ten ptak swym pianiem wita a które są tak niezbędne dla winiarzy jak i do tradycyjnego symbolu ziemi i płodności.
Region uważany za siedlisko jednych z najwybitniejszych win białych we Włoszech. Zwłaszcza nadgraniczna Gorycja z denominacją Collio. W związku z konotacjami historycznymi (Habsburgowie) wina uznawane za doskonale łączące się z potrawami kuchni środkowo europejskiej, której wyraźne ślady znajdują się na tym obszarze. Dominują wina białe, ale produkuje się tutaj z powodzeniem również czerwień. Wszystko na obszarze około 1300 ha. DOC Collio. Sama Friulii Venezia Gulia to już obszar przeszło 16 tyś ha, niezwykle rozdrobniony, gdzie winogrodnicy gospodarują na kilku ha. PS. Denominacja Collio ma bliźniaczą (acz dwukrotnie większą) „siostrę” po słoweńskiej stronie.