Misją Nalewek Szlacheckich jest przywrócenie miejsca tradycyjnych alkoholi na polskich stołach. Posiłkując się tradycją rodzinną z Kresów, nalewki wyrabiane są ręcznie, w niewielkich limitowanych ilościach, wyłącznie z naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników.
Właściciele przywracają zapomniane smaki staropolskich owoców, z których nasi pradziadowie wytwarzali wykwintne trunki, takie jak dereń jadalny, tarnina, pigwowiec, rokitnik.
Nalewki szlacheckie są wyrabiane ręcznie, domowym sposobem, tak, jak dawniej we dworkach szlacheckich, bez przyspieszania procesu maceracji. Składają się tylko z naturalnych składników: alkoholu, owoców, cukru, miodu i przypraw. Powolne dojrzewanie nalewek pozwala wydobyć z owoców najcenniejsze walory smakowe i zapachowe.
Nalewki były doceniane i nagradzane na różnych konkursach. Pigwówka została uznana w 2015 roku za najlepszą polską nalewkę XXV-lecia i otrzymała tytuł Grand Champion Polonia.