Historia francuskiej marki Le Comptoir de Mathilde narodziła się w 2007 roku w Nyons. Rozpoczął ją Richard Fournier, który postanowił zrealizować swoje marzenie o tworzeniu wyjątkowych czekolad i delikatesów.
Wszystko zaczęło się od St. Étienne, gdzie mieszkała Mathilde – ukochana babcia Richarda, która z zawodu była piekarzem. Richard, chcąc oddać jej hołd, otworzył niewielki sklepik „Le Comptoir de Mathilde”, czyli, tłumacząc dosłownie, „Kontuar Matyldy”. Zaczął oferować wyjątkowe produkty, takie jak oliwa z oliwek, ocet, tapenada czy likiery.
Szybko postanowił połączyć rolę sprzedawcy z rolą producenta. Zaczął od małego sklepiku, ale w krótkim czasie pojawił się kolejny, a potem kolejne, aż wreszcie zainwestował w duży zakład produkcyjny.
Dzisiaj marka Le Comptoir de Mathilde jest nie tylko siecią wyjątkowych delikatesów, ale również podróżą do świata dziecięcej radości z jedzenia. Konfitury owocowe, pasztety, kremy, pasty wytrawne i słodkie… Odkryj francuskie smaki i tradycję w jednym miejscu – Salonach Fine Wine!