Winnica Kloster Eberbach rozciągają się na prawie 230 hektarach w Rheingau i na Hessian Bergstrasse. Winorośle przeznaczone do produkcji tutejszych win – również musujących – uprawiane są w sposób zrównoważony, z troską o zachowanie najwyższej jakości na międzynarodowym poziomie.
Historia winnicy Kloster Eberbach trwa tyle, ile sama posiadłość, ponieważ jednym z głównych zajęć zamieszkujących tam już od XII wieku francuskich mnichów była właśnie uprawa winorośli. Ich praca wykonywana była początkowo na własny użytek, jednak z czasem okazało się, że wino to potrzebny i niezwykle pożądany towar, na którym mogą zarabiać, a co za tym idzie – zapewnić klasztorowi dobrobyt.
Winnica Kloster Eberbach słynie ze zdrowych winorośli utrzymywanych za pomocą naturalnych metod: biologicznej kontroli szkodników oraz niestosowania środków owadobójczych. Sekretem wspaniałych upraw jest wysoki stopień zróżnicowania gleby. Tutaj każdy zakątek – nawet strome zbocza – są zagospodarowane, zielone, tętniące życiem.
Pod marką Kloster Eberbach kryją się posiadłości w Rheingau i na Hessian Bergstrasse. Lokalizacje winnic Kloster Eberbach to wymarzone miejsca do uprawy winogron. Dodatkowo, Kloster Eberbach bazuje na najlepszych odmianach winogron i delikatnej winifikacji, dzięki czemu tamtejsze wina zyskały światową renomę. Rocznie produkuje się w tu 2,3 miliona butelek.