„Chcemy robić wina, które opowiadają o swoim pochodzeniu. Dlatego podchodzimy do nich z cierpliwością i z doświadczeniem, które zebraliśmy przez pokolenia”.
Wyobraźnia, praca fizyczna, cierpliwość i dbałość o szczegóły. W ten sposób tłoczymy ponadczasowe i bardzo osobiste wina, w ścisłym związku z naturą – tymi słowami wita na swojej winnicy austriacka rodzina Hiedler. To nie są tylko słowa. Rodzina Hiedler przykłada olbrzymią wagę do produkcji swoich win, traktując je z olbrzymim pietyzmem i miłością.
Tak, całe pokolenia – dzisiaj winnicą zarządza piąte pokolenie rodziny Hiedler. Pierwsze nasadzenia wykonali w 1856 roku Josef i Anna Hiedler. Małżonkowie postanowili początkowo tłoczyć wina na małą skalę. Olbrzymi potencjał dojrzał ich syn Ludwig, który z żoną Anną rozszerzył winnicę o kolejne działki. To właśnie pod ich kierownictwem winnica została po raz pierwszy udokumentowana. Było to w 1906 roku.
Na początku XX wieku wina Hiedler były już rozpoznawalne w swoim regionie – i cenione za swoją doskonałą jakość. Według przekazów rodzinnych Ludwig był jednym z pierwszych winiarzy z Langenlois, którzy zaczęli butelkować swoje wina.
W trzecim pokoleniu rozwiniętą już marką zajął się syn Ludwiga – Bruno, jednak winnicą kierowała jego żona Hildegarda. W połowie XX wieku wina Hiedler trafiały już do miłośników wina w całej Austrii: od Wiednia po zachodnie Alpy. W 1955 roku Bruno obsadził jedną parcelę odmianą pinot blanc, rozpoczynając przygodę z burgundzkimi winami, z których dziś rodzina Hiedler jest najbardziej znana.
W 1980 roku winami Hiedler zajęło się czwarte pokolenie: Ludwig Hiedler z żoną Maríą Ángeles, rodowitą Hiszpanką. Razem wyznaczyli kurs na przyszłość tej tradycyjnej winiarni, dzięki czemu ich wina przyciągnęły uwagę poza granicami Austrii. W 1992 roku Ludwig doprowadził do założenia renomowanego stowarzyszenia „Österreichsiche Traditionsweingüter” (Austrian Traditional Wineries).
Dziś winnicą zarządzają dwaj bracia: Ludwig i Dietmar. Jako piąte pokolenie kontynuują długą rodzinną tradycję, czerpiąc z wiedzy i bogatego doświadczenia swoich przodków. Osobiście doglądają winnicy i prowadzonych na niej prac – pielęgnacja krzewów odbywa się tutaj wyłącznie ręcznie. Bracia chcą bowiem tworzyć wina, którym nie brakuje indywidualizmu.