Grayson Cellars to rodzinna firma założona przez Mike'a i Kathleen Mike O'Connell, którą prowadzą przy wsparciu swoich dwóch synów. Właściciele przez lata zdobywali doświadczenie, pracując w Napa Valley, a obecnie wykorzystują je przy tworzeniu swoich autorskich kompozycji.
O swoim projekcie mówią tak:
Kiedy zakładaliśmy Grayson Cellars, poprosiliśmy naszego winemakera, aby wyszukał najlepsze winogrona w całej Kalifornii. Następnie wyprodukowaliśmy kilka małych partii ręcznie robionych win i każdej z nich nadaliśmy numer. Obecnie nasze wina można znaleźć w czołowych niezależnych sklepach i restauracjach w całych Stanach Zjednoczonych oraz w 35 krajach na całym świecie. Zazwyczaj skupiamy się na rodzinnych restauracjach i detalistach, a nie na dużych sieciach, gdzie dominują masowo reklamowane, ogromne marki. Przez 20 lat z rzędu Grayson otrzymywał oceny Best Buy od czołowych krytyków winiarskich. Wierzymy w konsekwentne dostarczanie konsumentom win o świetnej wartości rok po roku.
Za proces produkcji win odpowiada tu Larry Levin, jeden z najbardziej doświadczonych winiarzy w Napa Valley. Po ukończeniu studiów enologicznych na UC Davis, Larry spędził siedemnaście lat w Dry Creek Vineyard, gdzie tworzył wina bazujące aż na 15 odmianach. Od tego czasu pracował w Nowej Zelandii, Chile i Australii, produkując wina w różnych przedziałach cenowych i stylach. Obecnie doradza winiarniom w dystryktach Stag’s Leap i Oakville w Napa i Sonoma.