Te niezwykłe wina tworzą trzy pokolenia winiarzy. W 1975 roku Georges Bertrand wprowadził swojego dziesięcioletniego syna Gérarda do świata winogron w Château de Villemajou w Corbières. Ten z kolei od ponad 30 lat dzieli się swoją pasją do wina ze światem. W butelkach Gérard Bertrand da się wyczuć wieloletnią tradycję przekazaną z ojca na syna. Jednak historia Bertrand trwa nadal. Nad rozwojem winnicy i zachowaniem unikalnego know-how czuwają również bliscy Gérarda – Ingrid i dwójka ich dzieci, Emma i Mathiasem.
Gérard Bertrand i jego zespół przywiązują ogromną uwagę do ekologii. Wyznają zasadę, że uprawa winorośli w zgodzie z naturą jest najlepszym sposobem na wyniesienie win terroir na topowy poziom. W 2002 roku na Domaine de Cigalus rozpoczęły się zmiany mające na celu skierowanie winnicy całkowicie w kierunku rolnictwa biodynamicznego. Obecnie wszystkie winnice Gérard Bertrand są uprawiane w ten sposób i zgodnie z etykietą DEMETER.
Wina od Gérard Bertrand są tak wyjątkowe, ponieważ powstają pośród najpiękniejszych terroirów Langwedocji. Co ważne, Gérard Bertrand na kluczowym miejscu w swoim biznesie stawia innowacyjność, wsłuchiwanie się w potrzeby konsumentów oraz oryginalny design etykiet. Tu wszystko jest spójne i przemyślane. Filozofia, której Gérard Bertrand poświęca swoje życie polega na tworzenie mostu między wspaniałymi winami z malowniczych posiadłości, kuchnią, sztuką i miłośnikami celebrowania życia.