Fryer's Cove to jedyna winnica w okręgu Bamboes Bay, który jest jednocześnie najmniejszym okręgiem w RPA. Ocean Atlantycki znajduje się zaledwie 500 m od miejsca, gdzie rosną winorośle. Wina Fryer's Cove mają wyraźny, morski smak, stąd motto Fryer's Cove brzmi: „Wykute z ziemi, hartowane przez morze”.
Początki tego miejsca nie były proste. Winiarze musieli zmagać się z silnym wiatrem od strony morza, a jednocześnie obszar ten był narażony na suszę. Jednak dzięki przemyślanym rozwiązaniom, jak rurociąg i tama buforowa, udało się okiełznać klimat i stworzyć wymarzone warunki dla winnicy. Ponieważ w lecie praktycznie nie ma opadów, w winnicy Fryer's Cove ryzyko gnicia i chorób jest niewielkie. Ocean i wiatr dodatkowo dodają smaku, niosąc płatki soli na liściach winorośli. Ta zasadowość nadaje winom od Fryer's Cove wyraźną mineralność, która świadczy o bliskości Oceanu Atlantyckiego.
Bezsprzecznie wielkim błogosławieństwem terenów winnicy Fryer's Cove jest gleba. Składa się z dobrze przepuszczalnej górnej warstwy czerwonego piasku zmieszanego z muszlami i głębszych warstw wapienia, które nadają winom krzemienny charakter. Terroir jest tu tak niezwykły, że w 2005 r. prestiżowy Wine Magazine przyznał tutejszemu sauvignon blanc aż 5 gwiazdek.