Winnica Folwark Pszczew to gratka dla miłośników win. Odwiedzający to miejsce goście mogą poczuć się jak winiarze, zobaczyć, w jaki sposób powstają tutejsze wina oraz skosztować ich w wyjątkowych okolicznościach przyrody.
Winnica Folwark Pszczew to obiekt enoturystyczny, powstały w odrestaurowanej zabudowie kompleksu pałacowo-parkowego dawnych Biskupów Poznańskich. To urokliwe miejsce otoczone jest parkiem krajobrazowym i wieloma jeziorami. Mieści się tu Winnica Folwark Pszczew, w której produkowane są wina wysokiej jakości. Produkcja win w folwarku jest kontynuacją działań Biskupów Poznańskich, którzy uprawiali w tym miejscu pierwsze odmiany szczepów winnych.
Obecni właściciele Folwarku Pszczew – Żaneta i Łukasz Robak – wrócili do dawnych tradycji, zakładając w 2014 r. winnicę. Stara winnica mieściła się za budynkiem gorzelni, a pierwsze krzewy latorośli zasadzono wzdłuż ściany jednego z dawnych budynków gospodarczych. Kolejne 600 sadzonek – na działce między budynkiem a stawem. Natomiast już w 2015 r. powstała nowa winnica, zlokalizowana przy folwarku, na liczącym 5 hektarów obszarze. Tu, tuż obok Pszczewskiego Parku Krajobrazowego, zasadzono tysiące winnych krzewów. Właściciele Winnicy Folwark Pszczew wykorzystali doświadczenie zdobyte podczas upraw w starej części i zasadzili jedynie sprawdzone odmiany: regent, cabernet, souvignier, solaris, johanitter i riesling.
W Winnicy Folwark Pszczew nadzorowany jest każdy etap powstawania trunków: od samej uprawy winorośli, aż po degustację. W roku 2021, produkty pochodzące z Winnicy Folwark Pszczew, zostały odznaczone czapką „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Lubuskiego”, co świadczy o ich wyjątkowości i regionalnym pochodzeniu.
Organizowane są tu także kursy i szkolenia, a tysiące butelek pod marką Winnica Folwark Pszczew cieszy miłośników wina, którzy doceniają niespotykany kunszt.