Rodzinna tradycja Filippo Berio to gwarancja włoskiej jakości. Oliwy, od delikatnych do intensywnych, są prawdziwym rarytasem dla koneserów kuchni. Poznaj doskonałość włoskich oliw! Poznaj markę Filippo Berio.
Opowieść o sukcesie oliwy z oliwek Filippo Berio rozpoczęła się w 1835 roku, między malowniczymi wzgórzami włoskiej Luki. Tam, wśród złotych pól oliwnych Toskanii, młody Filippo zakochał się w sztuce wytwarzania oliwy z oliwek. Filippo doskonalił swój warsztat przez kolejne lata. Wybierał z najwyższą starannością najlepsze oliwki i tłoczył je na czystą, aromatyczną oliwę. Jego reputacja rosła z sezonu na sezon, a oliwy zdobywały uznanie na krajowym rynku, rozchodząc się po całych Włoszech. Rok 1860 przyniósł mu status jednego z czołowych znawców i producentów oliwy z oliwek we Włoszech. Dokładnie siedem lat później, w 1867 roku, marka Filippo Berio została zarejestrowana, a pierwsza oficjalna sprzedaż miała miejsce w rodzinnej Luce.
W 1894 roku dziedzictwo przejęła córka Filippo, Albertina, która już z początkiem XX wieku przyniosła brandowi Filippo Berio miano najważniejszej marki eksportowej Włoch. Przez kolejne dekady firma rozwijała się prężnie, wprowadzając nowoczesne techniki uprawy oliwek. Do dzisiaj marka Filippo Berio inwestuje w zaawansowany sprzęt, który pozwala utrzymać surowe kontrole produkcji i jakości.